Revontulet ja avaruussää 4.4. klo 11.07
Revontulten todennäköisyys kasvaa viikonloppuna koronan aukon vaikutuksesta.
Aurinkotuuli voimistui myöhään torstaina tiheyden kasvaessa ja polariteetin muuttuessa negatiiviseksi, joka aiheutti pienen geomagneettisen myrskyn. Viikonloppuna negatiivinen koronan aukko vaikuttaa Maahan ja aurinkotuulen nopea virtaus voi aiheuttaa geomagneettisia myrskyjaksoja. Viikon vaihtuessa koronan aukon vaikutukset väistyvät ja avaruussää vähitellen rauhoittuu. Auringon kiekon keskellä on tällä hetkellä iso auringonpilkkualue. Pilkkualueen aktiivisuus on ollut vähäistä, mutta sijaintinsa vuoksi mahdolliset alueesta lähtevät koronan massapurkaukset voisivat suuntautua Maata kohti suurella todennäköisyydellä.
Revontulten todennäköisyys
pe-la: kohtalainen
la-su: kohtalainen
su-ma: pienehkö
Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana. Katso myös pilvisyystilanne ja paikallissääennuste.
Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana
Revontulten todennäköisyys on kohtalainen, kun R-luvun viimeisin arvo ylittää keltaisen katkoviivan osoittaman alemman kynnysarvon. Todennäköisyys on suuri, kun R-luku ylittää punaisen katkoviivan osoittaman ylemmän kynnysarvon. Kynnysarvot ovat asemakohtaisia. Tässä pylväskaaviossa esitetään vuorokauden historia ja kartalla viimeisin arvo.
Sodankylän havainnot tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio.